Şarjı en uzun giden akıllı telefonlar (Türkiye’de satışı olan)

Hepimiz yaşadığımız bu ülkede kendimizi rahat ve güvende hissettirecek bir telefonumuz olsun istiyoruz. Nerede, ne zaman, neyle karşılaşacağımız belli olmuyor. Sabah 7-8 gibi işe gidip akşam arkadaşlarınızla eğlendikten sonra eve dönerken en azından BiTaksi veya Uber kullanabilecek kadar şarjımızın kalmış olması gerekiyor, değil mi?

Varsayalım ki bir gece kapınıza kadar geldiniz ve anahtarlarınızı bulamıyorsunuz. Arkadaşlarınızı veya kapı eşiğinde duran çilingir numaralarını arayacak kadar şarjınız olmadığında ne yapardınız?

Muhtemelen bu tür bir durumlarla karşılaşmamak için yanınızda bir powerbank taşıyorsunuz veya gün içerisinde elinizde şarj aleti priz arayıp durdunuz. Yıl olmuş 2018, bu endişeyle yaşamaktansa sizi her türlü 16 – 17 saat götürecek bir telefon iyi olmaz mıydı?

Aşağıdaki listede Türkiye’de satışı olan ve en iyi şarj performansına sahip, bataryası en güçlü telefonlar yer alıyor. İlk 10 sırada yer alan akıllı telefonların bir gün boyunca sizi şarj konusunda yarı yolda bırakmayacağından emin olabilirsiniz. İyi bir çocuk olursanız belki ikinci günü bile görebilirsiniz..

Not: Sıralama birçok farklı kaynak ve yorumlar.net üyelerinin yapmış olduğu yorumlara göre belirlenmiştir. Sayfanın en altında yer alan yorum bölümünde siz de düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz. Böylece doğru sıralama için katkıda bulunabilirsiniz.

 

Sayfayı bir pc üzerinden incelerseniz tabloda konuşma süresi, internette gezinme süresi ve video oynatma sürelerini görebilirsiniz.

Telefonlar ile ilgili kullanıcı yorumlarına göz atmak için tablodaki model isimlerine tıklayabilir veya aşağıdaki arama kutucuğunu kullanabilirsiniz.

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

 

Akıllı telefonların şarj süresini etkileyen faktörler hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, aşağıdaki açıklamalar sizin için geliyor..

Öncelikle yüzeysel olarak teknik özelliklere bir göz atalım.

Akıllı telefonlarda kullanılan pillerde iki farklı seçenek yer almakta.

Lityum Polymer (Li-po) VE Lithium İyon (Li-ion)

li-po ve li-on bataryaların akıllı telefonlardaki kullanım oranlarını sizler için araştırdık. Saatler süren analizlerin sonucunda piyasada bulunan telefonların %34’ünde li-po batarya tercih edilirken, %66’sında li-ion bataryaların tercih edildiğini tespit ettik. Gözümüze çarpan noktalar ise şu şekilde:

– Apple, 5S modeline kadar li-po bataryaları tercih ederken, sonrasındaki tüm modellerde li-ion kullanmış. Sebebini ise şu yazıda güzel grafiklerle açıklamışlar.

– Çin firmalarından olan Huawei’de ise yarı yarıya bir kullanım oranı çıkıyor karşımıza.

– LG telefonların çoğunda li-ion bataryalar tercih edilmiş.

– Samsung, modellerinin çok büyük bir kısmında li-ion bataryaları tercih etmiş.

– Sony, akıllı telefonlarının tamamında li-ion bataryaları tercih etmiş.

– Vestel, her iki bataryayı da kullanan markalar arasında yer alıyor.

– Xiaomi Mi serisinde her iki bataryayı da tercih ederken, Redmi Note serisinde yalnızca li-po bataryaları kullanmış.

Peki bu iki batarya arasında nasıl bir fark var?

Öncelikle her iki bataryanın da artı ve eksi yönleri olduğunu belirtmemiz gerekiyor.

– Enerji depolama kıyaslamasında Li-ion bataryalar kazanan taraf.

– Ağırlık olarak karşılaştırdığımızda Li-po bataryalar daha hafif.

– Fiyat konusunda ise Li-ion bataryalar daha ucuz.

– Li-po bataryaların şekli üretici firmalar tarafından telefona uygun hale getirilebilirken, li-ion bataryalarda bu tür bir değişiklik söz konusu değil.

Performans ve batarya ömrü olarak ise aralarındaki fark kullanıcı tarafından fark edilemeyecek kadar az. Bu yüzden kararınızı verirken pil türünü dikkate almanızı pek tavsiye etmiyoruz.

Batarya kapasitesi ne kadar önemli? Büyük batarya kapasitesi uzun şarj anlamına mı geliyor?

mAh olarak karşımıza çıkan değer elektrik yükü birimini temsil eden pil kapasitesi için kullanılır. Kısaca, mAh değeri bataryanın ne kadar enerji depolayabildiği anlamına gelmektedir.

Bir örnek üzerinden mAh değerleri arasındaki farkı anlatmak gerekirse; Mercedes A 180’in 56 litre yakıt deposu varken, Renault Clio’nun deposu 45 litre olarak üretilmiştir.

Full depo ile Mercedes’le hiç durmadan 4 saat araba sürebilirken, Clio ile 6 saat araba sürebilirsiniz.

Ne kadar saçma bir karşılaştırma değil mi? Ya sen kimsin ya? Kaç yaşındasın sen?

Evet, saçma. mAh değeri de işte böyle tek başına şarj süresini belirleyecek bir kriter değildir. Yalnızca bataryanın büyük olması telefonun şarjının da uzun gideceği anlamına gelmemektedir.

Bir bataryanın/pilin uzun şarj süresine sahip olmasında rol oynayan birkaç faktör bulunur:

mAh değeri yüksek olmalı. Bu, işin fizik, kimya ve matematik kısmı.

Çeşitli yazılımlarla şarj performansı arttırılmış olmalı. Burada sizin yapabileceğiniz hiçbir şey yok. Marka mühendisleri en iyi verimi alabilmek için telefonları optimize etmeye yönelik yazılımlar geliştirir.

Telefon iyi bir işlemciye sahip olmalı. Akıllı telefonlarda farklı işlemciler tercih edilmektedir. Telefonlarda en yaygın olarak kullanılan işlemciler MediaTek ve Qualcomm’dur. Her iki markanın da farklı modelleri bulunmaktadır. İyi işlemci = iyi şarj performansı = iyi para denklemini aklınızın bir köşesine not alarak akıllı telefon almadan önce hangi işlemcinin kullanıldığını ve bu işlemcinin fiyat/performans sıralamalarında kaçıncı olduğuna göz atmalısınız.

Büyük ekran = fazla enerji = kısa pil ömrü. Bu doğru orantıyı illa ki tahmin ediyorsunuzdur ama belirtmekte yine fayda var.

– Güç tasarruf modlarının aktif edilmesi ve ekran ışığının auto olarak ayarlanması şarjınızın daha uzun gitmesini sağlayacaktır.

– Telefon kullanımınıza ara verdikten kısa bir süre sonra ekranınızın ışığını kısarak pil ömründen tasarruf edebilirsiniz.

Gereksizse söndürün. Siz telefonu kullanmasanız bile bazı uygulamalar kapatılmadığı takdirde arka planda çalışmaya devam eder. Telefonunuzun ekranını kapatmadan önce uygulama yöneticisi üzerinden bu uygulamaları toplu olarak kapatmayı unutmamalısınız.

Çok fazla sıcak veya soğuk ortam batarya ömrünü olumsuz etkiler. Bu yüzden telefonunuz için güzel bir kılıf almalı ve cebiniz veya çantanızda taşımalısınız.

Son olarak şarj süresi kullanıcının telefon kullanımına göre de değişmektedir. Sürekli oyun oynayanlar ile sosyal medyada vakit geçiren kişilerin aynı telefondan aynı şarj sürelerini beklememeleri gerekir.

Akıllı telefonlarınızın bataryaları 500 şarj döngüsünü tamamladığında kapasitesinin %20’sini kaybettiğini de belirtmemiz gerekiyor. Eğer telefonunuzu günde 1 kere şarj ediyorsanız 1 buçuk yılın sonunda bataryanız %70-80 performansla çalışacaktır.

Kararınızı vermeden önce önemli olduğunu düşündüğümüz birkaç nokta daha var.

Değiştirilebilir bataryalar

Markalar neden bataryası değiştirilemeyen telefonlar üretiyor? Arkasındaki gerçek ne?

Cevabı net olmadığı sorulardan bir tanesi. Yapılan açıklamalar, anket ve araştırmaların sonuçları birbirinden hep farklı. Elbette herkesin ilk aklına gelen; “telefonun bataryası ölürse yeni bir telefon almak zorunda kalacağım ve bu da markaların işine gelen bir durum.”

Bu durumu temsil eden terim “planned obsolescence” yani planlı eskitme. Eğer bu terime aşina değilseniz, yazıya kısa bir ara vermenizi Barış Özcan’ın hazırlamış olduğu şu video’yu izlemenizi tavsiye ediyoruz.

Haksız sayılmazsınız. Yapılan anketlere göre kullanıcıların büyük bir bölümü bu şekilde düşünüyor.

Markalar tarafından yapılan açıklamalarda ise, akıllı telefonların daha ince bir tasarıma sahip olması için bu şekilde üretildiği, kullanıcıların orijinal olmayan bataryalar kullanarak telefonun performansına olumsuz etki edebileceği, suya dayanıklı olması için arka bölümün kapalı kalması gerektiği belirtiliyor.

“Telefonum biraz daha kalın olsun, yalnızca orijinal batarya kullanalım (zaten bu tamamen kullanıcıya bırakılmalı) ve su geçirmese de olur, iki senede bir beni yeni telefon almaya mecbur bırakmasınlar” diyenlerin sayısının epey fazla olduğunu düşünüyoruz. Siz de yorum bölümünden düşüncelerinizi bizle ve ziyaretçilerimizle paylaşmayı unutmayın.

Bu yazıyı okuyan herkesten bir günlük telefon kullanımını ve yüzde yüz şarjdan sıfır şarja kadar geçen süreyi paylaşmalarını istiyoruz. yorumlar.net ekibi olarak yorumlarda paylaşılan süreleri derleyerek sıralamaları güncelleyeceğiz.

 

“Şarjı en uzun giden akıllı telefonlar (Türkiye’de satışı olan)” için 5 yorum

  1. 1 ay önce Huawei mate 10 lite aldım. Sabah 8 şarjdan çıkardığımda gece 12 1’e kadar çok rahat dayanıyor telefon. Ekran süresi diye bir süre olduğunu duymamıştım ve yorum yazmak için bu saate kadar bekledim. Günün büyük bir bölümü ofiste olduğumdan ekran genellikle kısık duruyor. Günde ortalama 1 saat oyun oynuyorum, o da serviste. Geri kalan zamanlarda facebook, instagram ve ekşi. Ekran süresi 7 saat. Aklıma gelen bunlar. Sorularınız olursa yanıtlamak isterim.




    1



    0
  2. Oneplus 5t kullanıcısıyım. Oyun oynamıyorum. Sadece whatsapp, instagram ve snapchat ve aramalar.. Ayarlardan baktığımda son şarj süresinden bu yana 9 saat ekran süresi gösteriyor ve şu an şarjım %30 ^^




    2



    0
  3. Redmi note 4 var bende. Ekran sürem 12 – 13 saat. Mobil veri ve otomatik parlaklıkta kullanıyorum. Oyun, youtube, spotify, whatsapp hepsini kullanıyorum. 1000 tl bandında alınabilecek en iyi telefon bence. Herkese öneriyorum.




    1



    1
  4. J7 pro’da 6 saat ekran süresi alıyorum. Son kullanımımda %8 snapchat, %8 instagram, %4 facebook %2 whatsapp olmak üzere son tam dolu durumdan itibaren 14 saat olmuş. Tam bir gün yetiyo diyebilirim ama yine akşam saatlerinde bitti bitmedi endişesi oluyo.




    1



    0
  5. Yaklaşık 1 yıldır lenovo p2’yi iş telefonu olarak kullanıyorum. Hala bu tür listelerde gördükçe hiç şaşırmıyorum. Telefonu aldıktan 1 ay sonra youtube’daki testlere imrenip bir test yapmıştım. Rakamlar hala aklımda. Telefonun yüzde yüz şarjdan sıfıra gelmesi tam tamına 104 saat sürmüştü. Buda 4 gün 8 saat yapıyor. Bilenler bilir, Wifi mobil veriye göre daha az şarj harcar. Testin gerçekçi olması her ikisini de açık bırakmıştım. Evdeyken wifi’ya bağlanıyordu, dışarıdayken ise mobil veriyi kullanıyordu telefon. Telefonun ışığı ise oto moddaydı. Mail’leri okuma/yanıtlama ve telefon görüşmeleri dışında kullanmadığımı da belirtmeliyim. Şu sıralar kişisel telefonum olan iPhone 7’nin şarjı bitmemesi için oyun, spotify ve youtube’u p2’de, whatsapp ve kamera için ise iphone’umu kullanıyorum. Bu halde bile p2 1 buçuk günü çok rahat çıkarıyor.




    5



    0

Siz ne düşünüyorsunuz?